Keresés

Kosár
0 termék

Ingatlanvásárlás állami támogatással

Mikrovállalkozások technológiai fejlesztése

Ingatlanvásárlásra is!

Támogatás és mikrohitel - akár kezdő vállalkozásoknak, akár ingatlan vásárlására is

A mikrovállalkozások az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Kombinált Mikrohitel konstrukciójának keretében már 10 százalék önerő mellett egyszerűsített pályázati eljárással, egyablakos rendszerben igényelhetnek legalább 1, de legfeljebb 4 millió forint vissza nem térítendő, és 1-től 8 millió forintig terjedő visszatérítendő támogatásra, azaz hitelre. A konstrukció csak együttesen működik. A felvehető hitel és támogatás együttes összege akár 12 millió forint is lehet. Mire lehet fordítani az összeget? A kiírás szerint új gépek és eszközök beszerzésére, valamint ingatlan vásárlására és felújítására, vagy akár infrastruktúra, illetve információs technológiai fejlesztéshez kapcsolódó szoftver, illetve hardver beszerzésekre felhasználható finanszírozási lehetőséget igényelhetnek.

A támogatott hitelt 120 hónapos futamidőre, 4-9 százalékos kamattal lehet igénybe venni. A kamat mértéke függ a vállalkozások „állapotától” is. A kezdő vállalkozások ingatlanfedezettel, a már működők akár a beruházás tárgyának fedezetként történő bevonásával igényelhetnek Kombinált Mikrohitelt. A támogatott hitelt olyan vállalkozások vehetik igénybe, amelyek éves nettó árbevétele nem haladja meg a 200 millió forintot és alkalmazottainak a létszáma nem haladja meg a 9 főt. Kezdő vállalkozások esetén a megkezdett üzleti évre vonatkozó üzleti tervet kell figyelembe venni.

Hitel törlesztés (példa 2011. június - egy banki ajánlat közül):

2 hó türelmi idővel:

2év türelmi idővel

Első két hónap fizetendőTovábbi hónapok fizetendőElső két hónap fizetendőTovábbi hónapok fizetendő
2 millió forint14.166.- ft25.064.- ft14.166.- ft28.784.- ft
4 millió forint28.333.- ft50.129.- ft28.333.- ft42.500.- ft
6 millió forint42.500.- ft75.193.-ft57.568.- ft86.352.- ft
8 millió forint56.666.- ft100.258.- ft56.666.- ft115.137.- ft

Az Új Széchenyi Tervben (ÚSZT) a mikrovállalkozások támogatása kiemelt célkitűzés. Ennek megfelelően több konstrukció is indult kifejezetten ezen célcsoport megsegítése érdekében. Ezek közül is kiemelendő és a legnépszerűbb a pályázattal kombinált mikrohitel vagyis a Mikrovállalkozások technológiai fejlesztése konstrukció, amely keretében akár 10 % önerővel is megvalósítható egy fejlesztési elképzelés. A megvalósítandó projekt vissza nem térítendő támogatásból (max. 45 %), mikrohitel részből (max. 60%), továbbá saját forrásból (min. 10 %) adódik össze. A pályázat keretében min. 1 millió Ft, max. 4 millió Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető 45 % mértékben. E mellé igényelhető max. 8 millió Ft kedvezményes mikrohitel. Fontos kikötés, hogy a vissza nem térítendő támogatás összege nem haladhatja meg az igényelt mikrohitel összegét.

A mikrohitel kamata rendkívül kedvező, mivel forint alapon 5 %-8,5 %. A mikrohitel maximum 10 év futamidőre igényelhető és a mikrohitel tőkerészének törlesztésére két év türelmi idő kérhető. Nagyon fontos, hogy amennyiben csak a támogatást kívánjuk igénybe venni, akkor a mikrohitel lényegében a folyósítást követő 15. napot követően visszafizethető büntető költségek nélkül.

A pályázat keretében ingatlan is vásárolható (akár lakáscélú ingatlan is). A mikrohitel és pályázat kombinációját induló vállalkozások is igényelhetik. Így akár a jelenlegi vagy jövőbeli telephely/iroda is megvásárolható 10 % önerővel. Természetesen az ingatlanvásárlás mellett megvalósítható még eszközbeszerzés, szoftverfejlesztés, ingatlan építés és korszerűsítés a mikrohiteles támogatásból.

Minden egyes pályázatnál a legfontosabb az, hogy az előírt kötelezettségek teljesíthetőek-e. Az egyik legfontosabb előírás, hogy a projekt keretében beszerzett eszközöket három évig nem lehet értékesíteni. Továbbá a pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését követő 2 üzleti év személyi jellegű ráfordításainak összege eléri az elnyert vissza nem térítendő támogatás összegének 50%-át.

Tegyük fel, hogy az általunk eddig bérelt ingatlan vagy iroda az egyszerűség kedvéért 10 millió Ft összegért megvásárolható. A pályázattal kombinált mikrohitel esetén ekkor 4 millió Ft vissza nem térítendő támogatást és 5 millió Ft mikrohitelt igényelhetünk és 1 millió Ft önerőt szükséges biztosítani.

5 millió forint mikrohitel havi törlesztő részlete 4,9 % kamat mellett havi 55.000 forint, amennyiben a tőkerészre nem kérünk türelmi időt. Két év türelmi idő igénylése esetén az első 24 hónapban 21.000 Ft, míg ezt követően 65.000 Ft a havi törlesztő részlet.

Díjmentesen megvizsgáljuk a pályázati és mikrohitel alkalmasságát!

Amennyiben 2011-ben a pályázattal kombinált mikrohitel igényelni szeretné kérem, szíveskedjék cége utolsó lezárt évének mérlegét (egyéni vállalkozók esetén előző év SZJA-bevallását) e-mailen az ingatlan@aboltokboltja.hu címre elküldeni és díjmentesen beminősítjük a pályázati alkalmasságot. Most létesülő új vállalkozások is indulhatnaka pályázaton.

FONTOS:

- a pályázó cég tulajdonosai között és ügyvezetője nem lehet BAR-listás! - ha ilyen gondja van, írjon, együtt átgondoljuk a lehetőségeket